Opstartsproblemer på Z690 og Intel Alder Lake

Indledning

For nylig har jeg bygget ny computer. Målet med systemet var at opnår en lille, stille, men kraftig computer.

Specifikationer:
CPU: Intel I5-12600KF
GPU: ASUS TUF GeForce RTX 3070
RAM: 2 x 16GB Kingston FURY Beast DDR4-3600 C18
Bundkort: Gigabyte Z690M AORUS ELITE AX DDR4

Computer uden vænstre sidepanel

Problem og Fejlfinding

Efter jeg begyndte at benytte min nye computer i dagligdagen, oplevede jeg en gang imellem, at den ikke ville POSTe. Blæserne kørte på 100%, men mine skærme registrerede intet signal. Nogle gange var det nok at genstarte et par gange, men ofte blev jeg nødt til at nulstille BIOS’en.

Som det første opdaterede jeg BIOS’en til den nyeste version, F20a. Dette ændrede ikke noget.

Det første hint var da problemet opstod lige efter jeg havde haft strømmen koblet fra. Efter at jeg nulstillede BIOS’en ville jeg gå ind og lave min opsætning igen. En af de ting jeg slog til er XMP. Standard frekvensen på min RAM er 2400 MT/s, men XMP får den op til 3600 MT/s. Uden at aktivere XMP gik problemet væk.

Nu var jeg rimelig sikker på det havde noget med RAM og XMP at gøre. Efter at Google’e lidt, fandt jeg denne tråd på Linus Tech Tips. Så jeg prøvede at sætte frekvensen til 3200 MT/s, hvilket også virkede, dog med mindre ydeevne sammenlignet med 3600 MT/s. Ift. spænding kunne jeg se at den standard XMP profil allerede var sat til 1,35V, uden mulighed for at ændre til 1,4V.

Jeg kiggede derefter i BIOS manualen efter hvad man ellers kunne ændre. Her fandt jeg 2 ting af interesse, Memory Boot Mode og Retry Loop Count. Grunden til at fejlen opstod efter at jeg havde koblet strømmen fra, er fordi som standard kører RAM test kun når BIOS’en beslutter det. Men ved at sætte Memory Boot Mode til Disable Fast Boot, og dermed kører testen ved hver boot, kunne jeg se at det var denne test som var skyld i problemet. I alt min søgning læste jeg også at RAM test nogle gange fejler første gang. Det er her hvor Retry Loop Count kommer ind i billedet. Ved at sætte denne til 8 forsvandt problemet helt. Som standard står den til Auto, hvilket jeg formoder betyder 1.

Konklusion

Jeg har længe vidst at XMP kan give problemer, men havde indtrykket af at det kun kunne give ustabilitet mens computeren kører. Nu ved jeg at XMP ikke er plug-and-play, men kan kræve lidt fintuning for at kører ordenligt.

Når det er sagt, er det altid vigtigt at finde et mønster i galskaben, så man kan genskabe problemet på en forudsigelig måde.